Käytännönläheinen mediavalmennus

Kuinka median kanssa kannattaa toimia? Entä jos suustani pääsee sammakoita?

Kokeneiden viestintäammattilaisten ja ex-toimittajien kanssa opit mediavalmennuksessa kohtaamaan median edustajat ja osaat hyödyntää organisaatiosi tärkeitä viestejä tärkeässä paikassa – toimittajan kohtaamisessa. Työskentelemme kanssasi löytääksemme oikean tasapainon rationaalisen ja emotionaalisen toiminnan välillä. Tulet kokemaan valmennuksen erittäin opettavaiseksi prosessiksi.

 

Käytännönläheisessä valmennuksessa keskustellaan ja harjoitellaan muun muassa seuraavia asioita:

 

  • Miten haastatteluun kannattaisi valmistautua?
  • Miten toimittajalle pitäisi puhua ja mikä merkitys on selkeällä viestillä?
  • Mikä viesti jää kuuntelijalle ja miksi?
  • Mikä toimii ja mikä ei?
  • Mitkä ovat haastateltavan oikeudet ja median yleiset pelisäännöt?
  • Millainen on suomalainen mediakenttä vuonna 2023?
  • Sosiaalinen media ja some toimittajan työkaluna
  • Mikä ero on taustakeskustelulla ja haastattelulla?
  • Miten juuri sinä toimit kameran edessä, oikeassa haastattelutilanteessa?

 

Meille tärkeintä valmennuksissa on se, että jokainen valmennettava palaa työarkeensa innostuneena ja uutta oppineena. Mediavalmennuksessa tarjolla ei ole tuntikausien luentoa, vaan jokainen osallistuja pääsee harjoittelemaan esiintymistä kameran edessä toimittajan tulittaessa haastateltavaa, milloin helpommilla, milloin vaikeammilla kysymyksillä.

Mediavalmennus alkaa käytännön harjoitteella, johon ei tarvitse eikä oikeastaan voikaan valmistautua. Tämän jälkeen asiantuntijamme käyvät läpi median toimintamalleja, haastateltavan oikeuksia, suomalaista mediakenttää sekä käytännön asioita alustuksessa, jonka aikana jokainen osallistuja pääsee myös itse ääneen: kysymään, kommentoimaan ja miettimään.

Valmennuksen ytimessä on mediahaastattelu, joka on räätälöity jokaiselle osallistujalle henkilökohtaisesti. Haastattelun tarkoituksena on harjoitella paitsi esiintymistä, myös sitä, miten organisaation tärkeät viestit tulevat esiin juuri haastateltavan suulla.

 

Kriisiviestintä ja kriisitilanne

Usein median eteen joudutaan tilanteessa, jossa organisaatio on ajautunut kriisiin. Kriisi eli kohu mediassa saattaa syntyä hyvinkin pienestä ja mitättömän oloisesta asiasta. Valmennuksessa käydään läpi se, miten kriisit yleensä syntyvät ja miten niistä selvitään mahdollisimman kuivin jaloin ulos.

Meidän vastauksemme kriisien hoitamiseen on empatia, vastuu ja johtaminen. Huolellisella valmistautumisella ja harjoittelulla onnistut parhaiten hoitamaan orastavan tai juuri puhjenneen kriisinpoikasen.

Mediavalmennuksessa käydään läpi yleiset kriisiviestintätilanteet. Opimme ymmärtämään median toimintaa sekä viestimään oikein ja tuloksellisesti kriisitilanteessa. On tärkeää ymmärtää, että jos yrityksen johto ei vastaa, mediatilan valtaavat kilpailijat, kriitikot tai joku muu. Toimittajat eivät odota kauaa eli nopeus on valttia.

Mikäli kaipaat syvällisempää valmennusta kriisitilanteisiin, suosittelemme kriisiviestintävalmennusta tai kriisiviestinnän simulaatiota. Kriisiviestintävalmennuksessa keskitytään ennen muuta akuuttien kriisitilanteiden viestintään. Kriisiviestintäsimulaatiossa harjoitellaan puolestaan sitä, miten organisaatiosi toimii kriisitilanteen keskellä.

 

Median toimintatavat ja mediaympäristö

Median toimintatapojen ja mediaympäristön tunteminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta organisaatiosi viesti on ylipäätään mahdollista saada toimittajan tietoisuuteen. Autamme sinua myös ymmärtämään, mikä on teidän yrityksenne asiassa toimittajalle ja lukijalle kiinnostavaa ja tärkeää. Mediavalmennuksessa käsitellään median toimintatapoja, jotka selvittävät sinulle, millaiset asiat mediaa kiinnostavat, miksi toimittajat tekevät juttunsa niin kuin tekevät ja miten saat oman viestisi toimittajan silmien eteen. Mediavalmennuksessa kerromme myös mitkä ovat haastateltavan oikeudet ja journalistin ohjeet.

Mediaympäristö ja erityisesti muuttuva mediamaisema ovat myös asioita, joista on hyvä olla perillä. Valmennuksessa kerromme myös erilaisia vinkkejä, miten saat asiasi mukaan haastatteluun.

 

Harjoittelulla eroon esiintymisjännityksestä

Nykyisin yhä useammat haastattelut tehdään videokameran edessä ja tästä syystä jokaisessa Kaiun mediavalmennuksessa harjoitellaan kameraharjoituksia. Katsomme haastattelut yhdessä ja analysoimme esiintymistä ja asiaa, lempeällä ja lämpimällä otteella tietenkin.

Videohaastattelu on luonteva tapa harjoitella sitä, millainen on juuri sinun vastaustekniikkasi ja miten sinä käyttäydyt kameran edessä. Jos esiintyminen jännittää, mediavalmennus on juuri sinua varten.

 

Mediavalmentajamme tekevät sinusta asiantuntijan mediaan

Kaiku tarjoaa sinulle koko joukon kokeneita mediavalmentajia, jotka auttavat sinua muotoilemaan pääviestit, taklaamaan hankalat kysymykset ja purkamaan esiintymisjännitystä. Kaikki mediavalmentajamme ovat kokeneita toimijoita sekä kameran edessä että sen takana.

 

Kaiun mediavalmentajat: Ville Kormilainen, Ile Könönen, Jouko Marttila, Kirsi Valta-Makkonen ja Leena Hirvonen

Valmennuksen ja koulutuksen yhteyshenkilö


Ville Kormilainen
Johtaja, valmennus & coaching
ville.kormilainen@kaiku.fi
 040 743 0003

ville_kormilainen_1920x1080